Spotkart

Varanger er snøkitingas Hawaii, og strekker vi Varanger over til Ifjord, så kan du slå en ring rundt hele området fra Vardø, via Berlevåg, om Ifjord og nedenom Tana, en sløyfe til Ferdesmyra, over til Vadsø og ut til Vardø igjen – så har du spot-kartet sitt. Men her prøver vi å gi noen tips til dere som ikke er lommekjent i hele Øst-Finnmark, både nye og erfarne kitere som vil leke på vann eller cruise i snø – en ettermiddag eller en hel helg.

BERLEVÅG

På snø
Berlevåg-folket drar gjerne til Kongsfjord– eller Båtsfjordfjellet for å kite. Du ser dem ofte på Gednje. De drar også opp langs skuterløype 1 for å kite på Midtfjellet (langs VAKE-traseen). Et godt utgangspunkt kan være Grønlivannet. Kiter du ved Ragguvidda: pass opp for vindmøller! (Det er anbefalt å legge inn en 300 meters sikkerhetssone rundt vindmøller for å unngå å bli truffet av is fra bladene).

På vann

Sandfjorden i Berlevåg - foto: Kari Bjørkli Thomassen

Sandfjorden i Berlevåg – foto: Kari Bjørkli Thomassen

I Sandfjorden er det flott å kite på nord/nord-østlig vind. Stranda er helt nydelig – kåret til en av Norges fineste. Det er også flere små strender i området, men pass på stein og skjær. OBS: Områder ved Sandfjorden er landskapsvernområde. Les mer om dette her (lovdata.no).

I Molvika (Molvikbukta) er det bra å kite på vestlige vindretninger. Stranda er av rullestein, men det er ingen farlige skjær i området og som regel ganske stabile vinder.

Magasinet Seilas besøkte den årlige samlinga Kite Gathering Berlevåg i september 2014. Her kan du lese artikkelen Kite & surf på 70°N!

NESSEBY

På snø
Fjordisen i Varangerbotn er en mulighet – bare sjekk at isen er trygg. Seidafjellet, på grensa mellom Nesseby og Tana, har også flotte muligheter når du er forbi skog og kratt. Vi bør ikke si det, men skuter er jo et kjekt hjelpemiddel iblant.

Stjernevann - kjempespot. Foto: Anna Solvoll Rognmo

Stjernevann – kjempespot. Foto: Anna Solvoll Rognmo

TANA

På snø
Austertana er et kjempegodt utgangspunkt for kiteturer. En yndet plass er Stjernevann. Parkeringsmuligheter og godt utgangspunkt for lengre turer. Er det ikke vind der, er det bare å forflytte seg nærmere Berlevåg/Båtsfjord, til Gednje (ved veistasjonen) eller Ordu (Oarddu).

«Toppturen» til Stangnestind blir mye lettere med kite, men er ikke for nybegynnere. Da starter du mellom Riđuvei og Stjernevann. Det er omtrent 2,5 mil til tinden, og du bør lese kart og planlegge ruta på forhånd. Ta med GPS.

På vann
Stjernevann er også en fin vannspot, spesielt på sønnavind. Gednjevannet er også en mulighet. OBS: Det er ikke langgrunt på disse vannene!

VADSØ

VAKE-sjekkpunkt Vadsø til venstre, vannverket til høyre, verdens vakreste Varangerhalvøy rett fram - foto: Mona Halvari

VAKE-sjekkpunkt Vadsø til venstre, vannverket til høyre, verdens vakreste Varangerhalvøy rett fram – foto: Mona Halvari

På Snø
Skal du kite i nærheten av Vadsø, er vannverket et yndet utfartssted. Du kommer hit med bil og det er god plass til parkering. Derfra ligger veien åpen til hele Varangerhalvøya, men du kan jo kanskje legge turen til Byvannet først?

Navarsvannet er en god spot for nybegynnere og er stort sett også tilgjengelig med bil. Du kan parkere ved Skytterhuset eller nede i krysset ved betongstasjonen.

På vann

På ytterstranda på Ekkerøy - foto: Kathrine Lebesby

På ytterstranda på Ekkerøy – foto: Kathrine Lebesby

Ekkerøy er favorittkitestranda for Vadsø-kiterne. Der kan du kite på flere vindretninger. På yttersida (Vardøsida) når det er fra nord-østlig til sør-østlig vind. På innersida (Vadsøsida) når det er sør-vestlig til sør-østlig vind. Det er langgrunt på begge strender så lenge det ikke er flo. Du kan kite på begge sider når det er sør-øst, men da er det best på yttersida der du slipper unna turbulens fra bebyggelsen.

Skallelv har en fantastisk strand. Til kiting er den stranda som ligger øst for bygda best. Den er bra på sørlig til østlig vind. Bortenfor der ligger det en plass som heter Ulkoranta. Utenfor der ligger det en holme som gir flatt vann, men denne spoten passer best for litt erfarne kitere. Velg strand etter vind og erfaring!

Kite-meditativt på Akslavannet en høstettermiddag - foto: Øyvind Stangnes

Kite-meditativt på Akslavannet en høstettermiddag – foto: Øyvind Stangnes

Akslavannet er en fin flatvanns-spot som ligger tilgjengelig fra vei. Du tar av ved Høyvik og følger hytteveien i retning Langsmedvannet og kjører til du kan parkere rett under Kibyaksla. Kort spurt over bakketoppen (100 meter), så er du der (men du ser ikke vannet før du er over haugen). Så lenge du er nært land, har du fast grunn. Rigging er ikke noe problem – det er store sletter rundt vannet og sparsomt med vegetasjon.

VARDØ

På snø
Er det ikke vind i Vadsø, kan det godt hende det er vind i Vardø. Det er nesten alltid vind i Vardø. Vardøværingene sier at de drar «på landet» for å kite, og områdene rundt Svartneset (steinbruddet, Kibergsvannet, Domensvannet, Votteskardet – pass på kraftlinjer) og Smelror er mye brukt.

Komagsletta litt nærmere Vadsø er også en fin spot med parkering. Et godt utgangspunkt for lek eller tur når du er forbi kraftledningene.

På vann
Svartneset
er en fin vann-spot i Vardø. Persfjorden er også bra. Bardvikvannet er en mulighet, men der er det grumsete vann. Her finner du live-kameraet til Vardø havn med live værrapport!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s